Červená čočka s rajčaty a s moringou
15.1.2019
Když nejíte maso nebo máte chuť se bez něj zrovna obejít, jsou tu luštěniny. A červená čočka je jednou z těch, které připravíte obratem. Bez dlouhého čekání pak její zásluhou dostanete syté jídlo bohaté na bílkoviny a přidaná Moringa s bazalkou se zase postará o fantastické dochucení i vitamíny a minerální látky navíc…
Na oběd nebo večeři s červenou čočkou a rajčaty budete potřebovat na 2 porce:
- 250 g červené čočky
- 4 – 6 velkých rajčata
- 1/2 lžičky soli
- 2 malé cibule
- 4 lžíce řepkového oleje
- 6 sušených rajčat
- lžička sušeného česneku
- hrst čerstvé bazalky
- 1 polévková lžíce Moringy s bazalkou – rostlina, která se používá jako koření, ale má skvělé výživové hodnoty pro naše zdraví
- 300 ml vroucí vody
Čočku propláchněte v sítku pod tekoucí vodou, a pokud si chcete být jistí, že pro vás bude lehce stravitelná a že se její konzumace obejde skutečně bez nadýmání, můžete i tuto červenou na 4 hodiny namočit. (Více se o namáčení luštěnin dozvíte v článku Štěpánky Čápové!) Na pánvi rozpalte olej a vhoďte na něj okapanou, ale stále syrovou čočku. Dobře míchejte a asi za 3–5 minut přidejte cibuli nakrájenou na nudličky a společně restujte další cca 2 minuty. Poté podlijte 300 ml vroucí vody a osolte. Dvě čerstvá rajčata si dejte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno a přidejte do pánve. Promíchejte a při střední teplotě za občasného míchání vařte zhruba 10 minut. Na závěr přisypte sušený česnek, na menší kousky nakrájená sušená rajčata, koření Moringa s bazalkou, zaklopte víkem a nechte ještě 5 minut dojít na vypnuté teplé plotýnce. Před podáváním přimíchejte zbylá dvě rajčata nakrájená na malé kousky a nasekanou bazalku pro dodání čerstvosti.
Mohlo by vás zajímat…
Nemusíte se stát hned vegetariánem, ale o své spotřebě masa přemýšlejte. Jeho produkce má dalekosáhlé dopady na životní prostředí a jeho nadměrná konzumace zase na vaše zdraví (existují nemoci, jako například dna, které mají s nadměrnou konzumací masa přímou souvislost).
Koření Morigna s bazalkou můžete nahradit například i směsí Moringa s oreganem, případně Moringa s fenyklem (která navíc malým strávníkům pomůže se zažíváním). Tak jako tak je to důležitý bonus, který vašemu jídlu dodá vyšší obsah vitamínů a minerálních látek a podpoří vaši imunitu.