Květáková polévka s houbami
16.1.2018
Krémová polévka je skvělý lék na malý hlad a osvědčí se i v případě, když potřebujete udělat jen lehkou a rychlou večeři. Přidané droždí ji krásně provoní a lesní houby stejně tak!
Na 4 porce je potřeba:
- 1 středně velký až velký květák
- 1 velká cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce rýžové mouky
- 2 hrsti rýžových vloček např. od Natural Jihlava
- 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- lžička soli
- 1 litr zeleninového/masového vývaru
- hrst lesních hub
- hrst dýňových semínek
Na 2 lžících olivového nebo řepkového oleje krátce opražte na kostičky nakrájenou cibuli. Udělejte ji tak, aby nebyla hnědá, ale jen mírně nazlátlá. Cibuli zaprašte rýžovou moukou, promíchejte a za občasného míchání asi 3 minuty restujte. Přidejte omytý a na růžičky rozebraný květák, promíchejte s rýžovou jíškou a zalijte připraveným vývarem. Pokud jej nemáte, stačí zalít i horkou vodou, ale pak nezapomeňte přidat alespoň dvě lžičky sušené kořenové zeleniny, jinak nebude mít polévka dostatečnou sílu a chuť bude mdlá. Pak přisypte i sušené droždí, které dodá krému tu správnou konzistenci i plnou chuť. Zaklopte a nechte 25 minut vařit, aby květák mohl změknout. Jakmile bude měkký, osolte, promíchejte a polévku rozmixujte dohladka (nebo nechte jen s malými kousky). A pokud chcete, aby byla ještě sytější, přidejte 2 hrsti rýžových vloček, promíchejte je v polévce, stáhněte teplotu a nechte 5–10 minut pozvolna dojít. Než změknou rýžové vločky, orestujte na lžíci oleje trochu lesních hub. Pokud máte čerstvé, nakrájejte je na tenké plátky. Sušené namočte pár minut předem do teplé vody. V každém případě houby orestujte na oleji s dýňovými semínky. Stačí jen 3–5 minut. Na závěr můžete houby se semínky vmíchat přímo do polévky, nebo jimi ozdobte každou porci na talíři zvlášť.
Mohlo by vás zajímat…
Dýňová semínka hrají v tomto receptu důležitou roli. Vašemu tělu totiž dodají zdravé tuky i potřebnou energii.
A také podpoří funkci mozku i nervové soustavy. To všechno díky vysokému obsahu vitamínů řady B, antioxidantů nebo omega-3 mastných nenasycených kyselin. - Chcete-li polévku obohatit o chuť bylinek, vyzkoušejte například směs Moringa se šalvějí nebo polévku osolte díky směsi Moringa s himalájskou solí!