Zapečený květák s rajčaty a bezlepkovými těstovinami
15.1.2018
Dozlatova zapečený, křupavou kůrčičkou lemovaný a bylinkami ovoněný květák si zamilujete! Nevěříte? Vyzkoušejte! Připravovaný s láskou nemá chybu!
- 300 g amarantových těstovin
- ½ středně velkého květáku
- 4 větší rajčata
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce moringy
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžíce oregana
- ½ - ¾ lžičky soli
- 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
Květák opláchněte a cela ponořený do vody asi 15 minut ovařte, aby změkl, ale nerozpadal se. Slijte vodu, tu si uschovejte a lehce zchladnutý květák rozeberte na růžičky. Rajčata pokrájejte na plátky a vložte do mísy, kde je smíchejte s neuvařenými těstovinami. Přidejte česnek, najemno nasekanou cibuli, bylinky, moringu, osolte a všechno přendejte do zapékací nádoby. Celou směs zalijte vodou z vařeného květáku tak, aby byly těstoviny zalité vodou. Ale nepřehánějte to, raději aby vám malinko vody chybělo, než aby přebývala. Takto vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 45 minut zakryté alespoň alobalem nebo vrchní polovinou zapékací nádoby. Poté odkryjte a nechte dopéct cca 10 minut na 175 °C při horkém vzduchu – získáte tak perfektní křupavou kůrčičku.
Mohlo by vás zajímat…
- Amarant neboli laskavec patří k oblíbeným bezlepkovým „pseudoobilninám“. Pochází z Jižní Ameriky, kde ho objevili už staří Mayové! Používat se dá jak bylinka, ale u nás potkáte častěji zrna – na vaření i rozemletá na mouku pro pečení.
- Jeho velkou výhodou je vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny a zmíněná bezlepkovost, což z něj dělá rozhodně zásadní složku jídelníčku 21. století. A chuť? Jemně oříšková, tedy skvělá pro slanou i sladkou kuchyni a pro celou rodinu!