Dokonalá polévka z máslové dýně
14.11.2017
Když se domem rozvoní polévka z dýně, rozvoní se kolem pohoda a klid. Snad že je spojená s podzimem, vyvolává zásadně pocit zpomalení a prohřátí. A když ji navíc vyšperkujete příhodnými, zdravým nabitými ingrediencemi, bude jedním slovem dokonalá!
- 1 máslová dýně
- 4 velké mrkve
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 2 cibule
- 3 lžíce olivového nebo řepkového oleje
- 2 lžičky sušeného lahůdkového droždí
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce moringa flaků
- 2-3 lžičky sladkého kari
- špetka pepře
Na oleji si krátce zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, stačí do mírně nazlátlé barvy. Dýni nakrájejte na kostky i se slupkou, přihoďte ji k cibuli a asi 5 minut společně restujte. Poté přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, osolte, přidejte sušené lahůdkové droždí (pro výraznější chuť i krémovitější konzistenci) a zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte zaklopené poklicí vařit při mírné teplotě asi 35-45 minut. Nakonec vše promixujte do hladkého krému, přidejte pepř, kari, koření moringa a vsypte čerstvé lístky špenátu, které změknou jednoduše tím, jak je vložíte do vroucí polévky. A máte hotovo!
Mohlo by vás zajímat…
Nasládlá chuť dýně přitahuje děti. Snažte se toho využít a dýňovou polévku připravujte v různých obměnách (s batáty, červenou čočkou, kokosovým mlékem…).
A určitě tuto polévku ochutnejte také s kořením Moringa se šalvějí. Na podzim a v zimě tím celé rodině poskytnete kromě dobré večeře také zajímavou formu prevence nemocí dýchacího ústrojí (šalvěj je skvělá i léčbu kašle)!