Bazalka a oregano nejen pro italskou kuchyni

Bazalka a oregano nejen pro italskou kuchyni

Bazalka a oregano jsou beze sporu nejznámějšími bylinkami v souvislosti právě s italskou kuchyní. Vždyť kdo by neznal caprese – rajčata s mozzarellou, kde bazalka hraje nepostradatelnou roli, stejně tak jako oregano na pizze. Pro svou typickou a nezaměnitelnou chuť si získávají tyto dvě oblíbené bylinky své pevné místo v koutku s kořením či v bylinkových zahrádkách i v českých domácnostech.  


Bazalka se původně začala vyskytovat v Asii, odkud také byla rozšířena do Egypta či Říma, do Evropy byla dovezena v 16. století. V dnešní době ji oceníme jako čerstvou bylinku i v domácnostech, kdy se pěstuje uvnitř domovů v květináčích, kde slouží nejen jako prostředek k dochucení pokrmů, ale i jako okrasná rostlinka, která provoní místo, kde je pěstována, a právě pro svou silnou vůni se jeví i jako odpuzovač hmyzu. Ve volné přírodě u nás bazalka neroste.  Čerstvá či sušená bazalka se nejvíce hodí k těstovinám, rajčatům, sýrům, salátům, ale i rybám. Oblíbená forma využití bazalky je i jako bazalkové pesto a vyzkoušet jí můžete i při přípravě domácího bylinkového másla.   A abychom bazalku nebrali jen jako bylinku do pokrmů, neměli bychom opomenout, že bazalka je klasifikována i jako rostlinka s léčivými účinky. V souvislosti s lidským zdravím působí bazalka především v oblasti trávicího traktu, kde podporuje vylučování trávicích šťáv, napomáhá proti nadýmání, plynatosti a celkově usnadňuje trávení. Z čerstvé bazalky si také můžeme udělat čaj, který se doporučuje popíjet při křečích v břiše či při kašli. Odvarem z bazalky lze potírat i hnisavé rány a nebo si přidat pár lístků do koupele pro osvěžení těla. Velmi mocnou kombinací je směs sušené bazalky a moringy olejodárné, kdy tato směs slouží jako dochucovací prostředek (https://www.herbandme.cz/cz/eshop-polozka/11/moringa-olejodarna-s-bazalkou-30g, který když přidáme do pokrmů, tak nám krom doladění chutí napomůže trávení a pomůže zmírnit případné žaludeční obtíže.  Oregano se k nám rozšířilo ze Středozemí a na rozdíl od bazalky můžeme oregano pěstovat nejen v květináči za oknem, ale i venku na zahrádkách a dokonce roste i volně v přírodě na loukách. Pro místní obyvatele je známé oregano spíše jako dobromysl obecná. V porovnání s oreganem vypěstovaném ve Středozemí nemá tak výraznou chuť, proto pro sušené koření se využívá oregano z dovozu vypěstované ve středozemních oblastech.   Další zajímavostí u oregana je to, že díky vonným silicím je hojně využíván ve farmaceutickém průmyslu při výrobě léků na kašel, na dýchací obtíže, při zánětech dýchacích cest či při astmatu. Z oregana lze uvařit čaj, kdy jeho účinky jsou obdobné – pomáhá při kašli a usnadňuje odkašlávání. Užít si ho můžete ale především v pokrmech italské a francouzské kuchyně jako typické koření. https://www.herbandme.cz/cz/eshop-polozka/11/moringa-olejodarna-s-bazalkou-30g V italské kuchyni je oregano populární při přípravě pizzy či špaget a pro francouzskou kuchyni je oregano využíváno jako součást v tzv. provensálského koření.   Poslední zmínkou v souvislosti s těmito dvěma bylinkami je i tip přidat je při nakládání masa například na příležitost letního grilování či z nich vykouzlit lahodné dipy, dresingy a pesta k masům.