Bylinky na grilování. Jaké jsou nej?
Patříte taky mezi milovníky grilování? Baví vás připravovat své vlastní marinády a lákají vás nové chutě? Pak pro vás máme tipy na bylinky, se kterými si dopřejete vůni Středozemí. A jako bonus přidáváme recepty.
Sušené nebo čerstvé bylinky na grilování?
Možné jsou obě varianty, ale sušené jsou sázkou na jistotu. U čerstvých se někdy stává, že během tepelné úpravy zhořknou. Na grilování proto doporučujeme právě sušené koření. Bylinky si můžete vypěstovat na zahrádce nebo i za oknem v květináči a následně usušit. Nebo jednoduše koupit už sušené v podobě drhnutých listů.
Jaké bylinky se hodí na maso, na ryby, sýry i zeleninu? Vyzkoušejte oregano a bazalku. Jídlu dodáte středomořskou chuť, lehkost a navíc tím prospějete svému zdraví.
Oregano aneb dobromysl pro vůni Středozemí
Oregano by nemělo ve vaší kuchyni chybět. Hodí se na maso, těstoviny, k dochucení salátů. Využijete ho nejen jako koření, ale také jako léčivou bylinu. Dokonce si z něj můžete připravit i čaj. Umí toho opravdu hodně.
Dobromysl zklidní mysl
- má příznivý vliv na psychiku
- stimuluje apetit
- upravuje trávení a působí proti nadýmání
- pomáhá při bolestech hlavy
- působí proti pálení žáhy
- má antibiotické a protizánětlivé účinky
- obsahuje velké množství vitamínů
- významně ovlivňuje náš imunitní systém
- má pozitivní vliv na dýchání
Bazalka se v kuchyni neztratí
Tuto krásně aromatickou rostlinu najdete také na seznamu léčivých bylin. Doporučujeme ji používat za studena nebo přidat těsně před servírováním, protože je citlivá na teplo. Ke grilovanému masu se skvěle hodí čerstvý salát s bazalkou nebo s bazalkovým pestem.
Blahodárné účinky bazalky
- obsahuje Omega3 mastné kyseliny
- podporuje trávení
- působí protizánětlivě
- má antioxidační účinky
- uvolňuje stres
- příznivě působí na kardiovaskulární systém
- zlepšuje činnost ledvin
Koření na grilování s moringou
Jestli se vám nechce bylinnou směs připravovat, vyzkoušejte naše chutné kombinace s moringou. Moringa stejně jako oregano a bazalka upravuje metabolismus, navíc snižuje krevní cukr, cholesterol a dodá vám energii.
K naší směsi stačí přidat trochu oleje a snadno si vytvoříte bylinkovou marinádu na maso nebo cokoli jiného. Toto koření je plné antioxidantů, minerálů a vitamínů a vy si můžete být jisti, že podpoříte své zdraví.
A jako bonus pro vás máme recepty
Marináda pro maso na mexický způsob
Na čtyři porce potřebujete:
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1/3 šálku vinného octa
- 1/3 šálku jablečný džus
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku koření Moringa s oreganem
- Na dochucení Himalájská sůl s moringou, pepř
Příprava:
Na rozehřátém olivovém oleji krátce osmažíte česnek, vmícháte ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl a pepř a nakonec přidáte moringu s oreganem. Mexickou marinádu prohřívejte za stálého míchání až do zhnědnutí. Hodí se ke kuřecímu a rybímu masu.
Bazalkové pesto
Ingredience:
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce koření moringa s bazalkou
- 1 utřený stroužek česneku
- 25 g sýra - parmazán
- 1 lžíce vlašských ořechů
- Himalájská sůl s moringou
Příprava:
Do mixéru dáte moringu s bazalkou, olej, česnek, trochu soli, oříšky a mixujete až vznikne pyré. Pak směs přendáte do mísy, kde ji smícháte se strouhaným parmazánem, a poté dáte do skleniček. Uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní. Podávejte k masu, rybám nebo na těstoviny.
Hovězí kebab
.